Με ιδιαίτερα εποικοδομητικά αποτελέσματα και εξαιρετικά χρήσιμες προτάσεις & πρωτοβουλίες για την βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στην Περιφέρεια Στερεάς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου στους Δελφούς, στις 29 και 30 Οκτωβρίου. Το σεμινάριο οργάνωσε η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας για τους Σχολικούς Συμβούλους & τους Δ/ντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Δελφών, κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, κ. Ιωάννης Ράμμος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Υπεύθυνος σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Φωκίδας , κ.,Στάθης Κάππος, η Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Ψάλτη, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς, κ. Κώστας Αργυρόπουλος. Συμμετείχαν επίσης ο Δ/ντής Εκπ/σης Β/θμιας Εκπ/σης Φωκίδας, κ. Ιωάννης Αλωνάρης, ο π. αναπληρωτής Δ/ντής Εκπ/σης Α/θμιας Εκπ/σης Φωκίδας, κ. Γιώργος Καστρίτης, ο Προϊστάμενος εκπ/κών θεμάτων Φωκίδας κ. Νίκος Φουσέκης, ο υπεύθυνος KΠΕ Φωκίδας, κ. Θεοχαρόπουλος Μιχάλης και αρκετοί Δ/ντές ΔΣ και εκπαιδευτικοί. Οι εργασίες του σεμιναρίου ήταν ανοιχτές για όλους τους εκπαιδευτικούς, που επιθυμούσαν και είχαν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν.
Ευχαριστούμε:
την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας για τη συμβολή της, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση του σεμιναρίου.
Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών για την παραχώρηση με συμβολικό κόστος των υποδομών του (τον ξενώνα και την αίθουσα συνεδριάσεων).
Την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων για την εξαιρετική ξενάγηση και την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Δελφών.
Η οργάνωση του σεμιναρίου εντάσσεται στα πλαίσια πρωτοβουλίας του Τμήματος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ΠΕ Στερεάς Ελλάδας για τη διαμόρφωση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τόπους επισκέψεων των μαθητών, (αρχαιολογικούς, ιστορικούς, περιβαλλοντικού ή επιστημονικού ενδιαφέροντος, λαογραφικά, αρχαιολογικά μουσεία, κλπ), προκειμένου η προσέγγιση αυτών των χώρων να στηρίζεται σε ενδεδειγμένα παιδαγωγικά & επιστημονικά κριτήρια, να πραγματοποιείται, δηλαδή, με τρόπο που να προάγει τη γνωστική και την αισθητική τους ανάπτυξη, να καλλιεργεί την ιστορική σκέψη και την ιστορική συνείδηση, αντί να εξελίσσεται σε μια επιφανειακή και ουδέτερη παιδαγωγικά διαδικασία. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Δελφοί, ένας χώρος σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά το Αστεροσχολείο Υπάτης, απετέλεσε το επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τέθηκαν προς συζήτηση καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Δ/νσης ΠΕ & ΔΕ Στερεάς Ελλάδας με στόχο παρόμοιες επιμορφωτικές συναντήσεις να οργανώνονται από κοινού με το Τμήμα Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ΔΕ, ώστε να συμπεριλαμβάνουν τους Σχολικούς Συμβούλους & τους Δ/ντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.