Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας στη Λαμία

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ στη Λαμία, 22-03-2022

Την Τρίτη 22-3-2022 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα (Γ.Γ.) του ΥΠΑΙΘ, κ. Αλέξανδρου Κόπτση, και κλιμακίου του Αυτοτελούς Τμήματος προσφύγων του ΥΠΑΙΘ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.

Αν και ιδιαιτέρως απαιτητικό, το πρόγραμμα της επίσκεψης τηρήθηκε πιστά και ολοκληρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις:

  • Συνάντηση εργασίας με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπεύθυνους των δομών και υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στην εκπαίδευση προσφύγων.
  • Επίσκεψη σε επτά (7) σχολικές μονάδες όλων των τύπων και όλων των βαθμίδων, με συμμετοχή των στελεχών της διοίκησης και της παιδαγωγικής καθοδήγησης.
  • Τηλεδιάσκεψη του Γ.Γ. και της Περιφερειακής Διευθύντριας, κ. Ελένης Μπενιάτα, με τους Διευθυντές/ντριες & Προϊστάμενους/ες των σχολικών μονάδων των πέντε (5) Περιφερειακών Ενοτήτων Στερεάς Ελλάδας.
  • Επίσκεψη στη Δομή προσφύγων Θερμοπυλών.
  • Συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαμιέων, κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, και τον Αντιδήμαρχο Λαμιέων, κ. Αθανάσιο Παπαχρήστο.
  • Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Καρακάντζα.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς ο Γ.Γ. αναφέρθηκε σε ζητήματα αιχμής της εκπαιδευτικής πολιτικής, άκουσε και απάντησε σε ερωτήματα, κατέγραψε προβληματισμούς και ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούν τόσο το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο όσο και επιμέρους εκπαιδευτικά θέματα τοπικού χαρακτήρα. 

Η Περιφερειακή Διευθύντρια ενημέρωσε αναλυτικά τον Γ.Γ. για την πορεία εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής και μετέφερε προτάσεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από συζητήσεις και επαφές με την εκπαιδευτική κοινότητα για μια σειρά διοικητικών και παιδαγωγικών θεμάτων, που εν δυνάμει θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και να διευκολύνουν την εφαρμογή των καινοτομιών στην εκπαίδευση.

Η αποτίμηση από τη συνολική λειτουργία της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα υπήρξε εξαιρετική. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και η Περιφερειακή Διευθύντρια ευχαρίστησαν θερμά τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης για το έργο τους και την προσπάθεια που καταβάλλουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Επεσήμαναν την ανάγκη κοινής και συντονισμένης προσπάθειας όλων, σε μια αναμφισβήτητα δύσκολη και μεταβατική περίοδο, που σηματοδοτεί το πέρασμα από τον παραδοσιακού τύπο σχολείου στο σχολείο του 21ου αιώνα.   

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον Δήμαρχο Λαμιέων, κ. Καραϊσκο και τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Καρακάντζα. Και στις δυο συναντήσεις τονίστηκε ιδιαίτερα η άψογη συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας με τη σχολική κοινότητα. Επιπλέον, τέθηκε από την Περιφερειακή Δ/ντρια και τον Δήμαρχο το αίτημα επαναλειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης.

Η παρουσία του Γ.Γ. στις σχολικές μονάδες, στα ζωντανά κύτταρα της εκπαίδευσης και η δυνατότητα δια ζώσης επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς αποδείχθηκε σε κάθε περίπτωση πολύτιμη πηγή ενημέρωσης, προβληματισμού και ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού σχεδιασμού.

Ευχαριστούμε θερμά εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας Στερεάς Ελλάδας τον Γενικό Γραμματέα για την επίσκεψη και ευκαιρία της δια ζώσης επικοινωνίας που μας δόθηκε. Ευχαριστούμε επίσης και τον Δήμο Λαμιέων για τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα στελέχη του ΥΠΑΙΘ ένα δείγμα της Ρουμελιώτικης φιλοξενίας.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια

Δρ. Ελένη Μπενιάτα

Print Friendly, PDF & Email
Share