Ενημερωτική-επιμορφωτική ημερίδα με θέμα : Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

ΗΜΕΡΙΔΑ_ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ_14-12-2022

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση σε ενημερωτική-επιμορφωτική ημερίδα»

       Η Διεύθυνση Π.Ε. Φωκίδας σε συνεργασία με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας και στο πλαίσιο της διαρκούς επιστημονικής – παιδαγωγικής ενημέρωσης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών, αλλά και της διάχυσης υπεύθυνης πληροφόρησης σχετικής με την αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών στο ευρύ κοινό και ειδικότερα στους γονείς, διοργανώνουν ενημερωτική – επιμορφωτική εξ αποστάσεως ημερίδα, με θέμα:

« Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης »

 Ομιλητές:

  • Έλενα Ράπτη, Βουλευτής  Α΄ Θεσσαλονίκης και Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.
  • Όλγα Ηλιοπούλου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας

«Παιδική Προστασία: Δικαιώματα – Υποχρεώσεις πολιτών, γονέων, εκπαιδευτικών»

  • Εκπρόσωπος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου»

  • Χρίστος Μαρκαντώνης, Οργανωτικός Συντονιστής Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας

        «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών για την προστασία του παιδιού»

 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω webex event  την

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18.00

Στόχος της ημερίδας είναι η σφαιρική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων για να ενισχυθεί η μεταξύ τους συνεργασία και να αναπτυχθούν κοινές ενδεδειγμένες πρακτικές, ως ασπίδα προστασίας των παιδιών μας από τη μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί παθογένεια της κοινωνίας με τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική, σωματική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών, ενώ δημιουργεί βαθιά εσωτερικά τραύματα που επηρεάζουν και τη μετέπειτα πορεία τους ως ενήλικες.

Το φαινόμενο έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του κοινωνικού αποκλεισμού λόγω της πανδημίας του covid-19, αλλά και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παγκόσμιας έρευνας που έγινε το 2021,  1 στους 3 συμμετέχοντες έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική του ηλικία, ενώ ένα ποσοστό 54% έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου. Έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού αποκαλύπτει το 2011 ότι 16% των παιδιών πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης, ενώ με βάση επίσημα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  9 στους 10 δράστες προέρχονται από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού.

Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα περιστατικά δεν αποκαλύπτονται ποτέ, γιατί δεν υπάρχουν μάρτυρες και τα ίδια τα παιδιά φοβούνται, ή εκβιάζονται ή αποτρέπονται ή ντρέπονται, ή  δε βρίσκουν πρόσωπα εμπιστοσύνης να μιλήσουν για το δράμα που βιώνουν. Έτσι τα θύματα συνεχίζουν να υποφέρουν και οι θύτες δεν τιμωρούνται.

Χρέος όλων, πολιτείας, φορέων, εκπαιδευτικών, γονέων, ευαισθητοποιημένων πολιτών είναι να συστρατευτούμε και να ενεργήσουμε χωρίς δισταγμούς για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την σεξουαλική κακοποίηση.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν κατ΄ αρχήν συγκεκριμένες πρακτικές, καθώς και εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. και το Ι.Κ.Υ. εκπαιδευτικό πρόγραμμα (που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς) για την ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση και εκπαίδευση των παιδιών από τη νηπιακή ακόμη ηλικία, ώστε να μάθουν να αυτοπροστατεύονται και να μιλούν, όταν νιώθουν ότι απειλούνται. Επίσης θα παρουσιαστούν οι υπάρχοντες υποστηρικτικοί φορείς και οι ενδεδειγμένοι τρόποι ενέργειας, για να ενισχυθεί η Πρόληψη, αλλά και η αντιμετώπιση του φαινομένου, ώστε  καμία  περίπτωση παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης να μην αποσιωπείται, κανένα παιδί να μη μένει απροστάτευτο και κανένας θύτης ατιμώρητος.

Συμμετοχή μέσω των συνδέσμων:

  • Webex event:


https://minedu-primary2.webex.com/minedu-primary2/onstage/g.php?MTID=e23b66965c95aca222b4c53f184c22a74

Event password1234 (αν ζητηθεί, είναι προσυμπληρωμένο)
Event number:     2671 731 5843

Στους συμμετέχοντες που θα επιβεβαιώσουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της ημερίδας  θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Φόρμα επιβεβαίωσης παρουσίας:   https://forms.gle/2HCTWZuxy2e3mPa68

Πληροφορίες για την ημερίδα σε: http://stellad-old.pde.sch.gr/pekes  και  http://dipe.fok.sch.gr

 Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ριες και οι Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν όλους τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων τους.

 

Ο  Οργανωτικός Συντονιστής

Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας

 

 

Δρ. Χρίστος Β.  Μαρκαντώνης

 

Η Διευθύντρια Δ/νσης Π.Ε. Φωκίδας

 

 

   Αμαλία Β. Παπαϊωάννου, M.Phil., M.Ed.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share