Πρόγραμμα Erasmus στο 1ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας

Το Δελτίο Τύπου

Χαλκίδα, 31Ιανουαρίου 2023

  Δελτίο Τύπου

Υλοποίηση 2ης Ροής Σχεδίου Μαθησιακής Κινητικότητας Erasmus+ ΚΑ1 σε Βαλένθια και Βαρκελώνη της Ισπανίας

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Χαλκίδας υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία και τη 2η ροή μαθησιακής κινητικότητας Erasmus+ ΚΑ1 του σχεδίου με κωδικό αριθμό: 2022-1-EL01-KA121-VET-000062079, στο οποίο συμμετείχαν 14 μαθητές/ριες των τομέων α) Γεωπονίας Τροφίμων Περιβάλλοντος, β) Δομικών Έργων και γ) Πληροφορικής με τέσσερις συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Στο διάστημα της παραμονής τους στην Ισπανία από7 έως 22 Δεκεμβρίου 2022, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:«Αρχιτεκτονική Τοπίου – UrbanGardening», και ενσωματώθηκαν πλήρως στην καθημερινότητα των κατοίκων της Βαλένθιας και της Βαρκελώνης στις οποίες διέμειναν για δεκατέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα κινητικότητας που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκεσε συνεργασία με το φορέα υποδοχήςMOVEUPROFESSIONALSERVICESS.L., οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με θέματα ψηφιακής χαρτογράφησης και ιδιαίτερα της ψηφιακής σάρωσης με μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα (Drone) και την επεξεργασία των δεδομένων με στόχο την αποκατάσταση τοπίου. Οι επισκέψεις σε κήπους και αστικά περιβάλλοντα, πρόσφεραν μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τις αρχές αρχιτεκτονικής τοπίου και τη συνδρομή τους στην αναβάθμιση των υποβαθμισμένων αστικών περιοχών.

Ειδικότερα, κατά την ξενάγηση τους στο Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της Βαλένθια (JardiBotanic de laUniversitat de Valencia), θαύμασανσπάνια είδη δέντρων-φυτών και παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό εργαστήριο κατασκευής κήπου σε γυάλα (Terrariums).Οι βασικές αρχές αρχιτεκτονικής τοπίου σε αστικά περιβάλλοντα αποτέλεσαν το κύριο θέμα της θεωρητικής εκπαίδευσης,ενώ το εργαστηριακό μέρος περιλάμβανε την χαρτογράφηση τοπίου με droneπου πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της πόλης Τεχνών και Επιστημών της Βαλένθια και την μετέπειτα επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν με δημιουργία τρισδιάστατης απεικόνισης του πάρκου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ακολουθώντας με συνέπεια το ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα, οι μαθητές/ριες περπάτησαν στους πεζόδρομους του πανέμορφου ιστορικού κέντρου της Βαλένθια και ξεναγήθηκαν σε ένα πλήθος μνημείων και αξιοθέατων ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, τα έξοδα των οποίων καλύφθηκαν πλήρως από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις:

  • στα Μουσεία Ταυρινό (MuseoTaurinodeValencia), Φυσικής Ιστορίας (Museo de CienciasNaturales), Κεραμικών (MuseoNacionaldeCeramica), Επιστημών(MuseudelesCiencies) και το Ινστιτούτο Μοντέρνας Τέχνης (InstitutValenciad’ArtModerne)
  • στο Ωκεανογραφικό (L’Oceanografic), ένα ανοιχτό θαλάσσιο πάρκο με το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπηςκαι στο Ημισφαίριο (L’Hemisferic) τα οποία βρίσκονται στην πόλη των Τεχνών και των Επιστημών που αποτελεί το διασημότερο έργο του Βαλενθιανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.
  • Στη λιμνοθάλασσα Αλμπουφέρα, όπου απόλαυσαν βαρκάδα και ξεναγήθηκαν στο παραδοσιακό σπίτι των ψαράδων

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής τους στην πόλη της Βαρκελώνης οι μαθητές/ριες επισκέφθηκαν:

  • Το ιστορικό κέντρο της πόλης και τη μεγαλοπρεπή ρωμαιοκαθολική εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια (LaSagradaFamilia)
  • Τα εμβληματικά κτίρια του διάσημου αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (ΑntoniGaudi),Κάζα Μπατλό (CasaBatllo) και Κάζα Μιλά (CasaMila)

Η συμμετοχή στο  πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση και βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών τόσο στην Αγγλική όσο και Ισπανική γλώσσα καθώς καιανάπτυξη νοοτροπίας διεθνοποίησης κατανοώντας τη σημασία της πολυγλωσσίας.

Η μαθητική ροή κινητικότητας εντάσσεται στο πρώτο διαπιστευμένο σχέδιο που υλοποιεί το 1ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας και έχει τίτλο: «Learners’  acquisition of specialized knowledge focusing on digital skills and educators’  professional development through the use of innovative technology-based teaching tools».

Παιδαγωγική Ομάδα

Υπεύθυνος Συντονισμού: Γεώργιος Κεσελόπουλος – Πληροφορικής

Δημήτριος Πανταζόπουλος – Πληροφορικής

Νικολέτα Κούρνη–Φυτικής Παραγωγής

Ιωάννης Ηλιοδρομίτης – Χημικός

 

Η Διευθύντρια

Αθηνά Γρηγορούδη

Print Friendly, PDF & Email
Share