Η ομιλία της κ. Μπενιάτα στο Starforum 2024

Από το βήμα που μου δίνεται θα ήθελα να συγχαρώ το STAR K.E., το περιφερειακό μας κανάλι, για το οποίο ΟΛΟΙ είμαστε υπερήφανοι, τόσο για την ποιότητα, την εγκυρότητα και αντικειμενικότητα της ενημέρωσης που προσφέρει, όσο και για την ποιότητα και το ήθος των ανθρώπων του, από τη διοίκηση, την εξαιρετική και έμπειρη δημοσιογραφική του ομάδα, τους τεχνικούς, τους συνεργάτες του. Από την πλευρά της εκπαίδευσης οφείλω να ευχαριστήσω για την πάντα πρόθυμη, αφιλοκερδή, γενναιόδωρη θα έλεγα κάλυψη των θεμάτων εκπαιδευτικής επικαιρότητας και εκδηλώσεών μας.

Η επιλογή του δημογραφικού ως κεντρικού θέματος του συνεδρίου, είναι ένα ακόμα δείγμα της σημαντικής κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης του STAR K.E., καθώς οι δημογραφικές εξελίξεις είναι κορυφαίο, αν όχι το υπ αριθμόν 1 πρόβλημα της χώρας μας, με σοβαρές επιπτώσεις σε βασικούς τομείς όπως το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, η γεωπολιτική μας στρατηγική, η εκπαίδευση, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά……

Οι επιπτώσεις αυτές στο χώρο της Παιδείας είναι επίσης εμφανείς και μετρήσιμες. Κάθε χρόνο χιλιάδες λιγότερα παιδιά φοιτούν στα Δημοτικά Σχολεία. Από επίσημα στοιχεία, αναφέρω ενδεικτικά ότι τη δεκαετία 1991-2001 σε πανελλήνιο επίπεδο οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκαν κατά 20% , από 1.231.000 σε 1.000.000. Το 2017, ο αριθμός αυτός ήταν 750.000.

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες σχολεία, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες και τις ορεινές περιοχές της χώρας μας έπαψαν να λειτουργούν, ενώ στις αστικές περιοχές φθίνει συνεχώς ο αριθμός τμημάτων ανά σχολείο, με συνέπεια και εκατοντάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών να καταργούνται

Στην περιφέρεια Στερεάς τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέσω του myschool αφορούν την τελευταία δεκαετία: ο συνολικός λοιπόν αριθμός μαθητών από το σχολικό έτος 2013-14 έως 2023-24  μειώθηκε κατά 5.000, και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, (με στρογγυλοποίηση μικρότερη της εκατοντάδας), από 68.000 στις 63.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,3%, που μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο αν υπολογίσουμε ότι την τελευταία 7ετία συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της περιφέρειάς μας και υποχρεωτικά εγγράφονται στα σχολεία μας, καθώς επίσης και τα προνήπια, μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης την τελευταία 5ετία.

Αγαπητοί και αγαπητές σύνεδροι Το δημογραφικό, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια της Ελλάδας. Δυστυχώς, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, το έχουν αντιμετωπίσει επιδερμικά και κοντόφθαλμα. Με αποσπασματικά μέτρα, επιδόματα και έλλειψη ουσιαστικής στήριξης της οικογένειας και στα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά,… Πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη η πρόσφατη σύσταση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, που στο πρόσωπο της αξιολογότατης και αγαπητής συντοπίτισσας Υπουργού, κ. Σοφίας Ζαχαράκη, αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ διπλά το STAR K.E., για το ΒΗΜΑ διαλόγου που ανοίγει, με στόχο να συνεισφέρει ενεργά στη δημόσια συζήτηση για την ανάδειξη του επείγοντος χαρακτήρα και της σοβαρότητας του δημογραφικού προβλήματος για τη χώρα μας. Είναι μια ευκαιρία και μια κατάλληλη συγκυρία θα έλεγα, ΟΛΕΣ οι πολιτικές, αυτοδιοικητικές, επιστημονικές, παραγωγικές και  εκκλησιαστικές δυνάμεις του τόπου μας, όλοι οι πολίτες να συνεισφέρουμε αξιοποιώντας και στηρίζοντας κάθε πρόταση, κάθε προσπάθεια, κάθε δυνατότητα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Γιατί, δυστυχώς σε όλες τις εποχές δεν έχει πάψει να ισχύει η άποψη που διατύπωσε ο Αριστοτέλης: Πραγματικά κανένα έθνος (πόλις τότε) δεν μπορεί να επιζήσει, αν δεν πιστεύει/ δεν επενδύσει στη ζωή.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου!

Print Friendly, PDF & Email
Share