Χαιρετισμός

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου,  θα ήθελα να ευχηθώ στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς τους, στο διοικητικό προσωπικό αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς, υγεία, αισιοδοξία και καλή δύναμη στο απαιτητικό αλλά και τόσο δημιουργικό έργο μας.
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα αλλά και μεγάλη ευθύνηκαι πρόκλησησυνάμα η επιλογή μου ως Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.Αν θα επιχειρούσα να σκιαγραφήσω τις προτεραιότητες  και το προσωπικό μου όραμα για τη θέση που αναλαμβάνω θα το τοποθετούσα επιγραμματικά σε τρεις πυλώνες:
Ο πρώτος είναι η βαθιά πίστη στη δύναμη της εκπαίδευσης,  η βαθύτατη πεποίθηση ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας, των αυριανών πολιτών είναι το πιο ισχυρό εργαλείο, αν θέλουμε να κάνουμε καλύτερη την κοινωνία και τον κόσμο μας. Πίστη που αποτελεί το επιστημονικό και παιδαγωγικό μου πιστεύω και εδράζεται στα λόγια του μεγάλου παιδαγωγού JohnDewey ότι «Η εκπαίδευση δεν είναι προετοιμασία για τη ζωή, είναι η ίδια η ζωή», όπως επίσης και την κλασική ρήση του Αριστοτέλη ότι «Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί  πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων».Κατά συνέπεια, η αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και ό,τι συνδέεται με αυτό: η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, η ενίσχυση της αυτοδυναμίας στη σχολική μονάδα, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, οι σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις και το στοίχημα ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας,η αναβάθμιση των υποδομών, η καινοτομία, οι ίσες ευκαιρίες μάθησης, το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση κλπ είναι στρατηγικοίστόχοι στον εκπαιδευτικόσχεδιασμό της ΠΔΕ.
Ο δεύτερος είναι η πίστη ότι ο πολυτιμότερος πόρος σε έναν οργανισμό είναι οι άνθρωποί του και ότι η άσκηση διοίκησης δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου.  Επενδύουμε, λοιπόν, στο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας μας και τη συστηματική συνεργασία μετα στελέχη της διοίκησης και των υποστηρικτικών δομών, τους εξαιρετικούς συνεργάτες της ΠΔΕ, με τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων, μετο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με διαδικασίες συμμετοχικές και δημοκρατικές, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, θα προχωρήσουμε με συνέπεια,μεθοδικο?τητακαι ευθύνη έχοντας πλήρη εκτίμηση τουεύρους, τηςσυνθετότητας αλλά και της σπουδαιότητας/σημασίαςτου έργου που αναλαμβάνουμε. Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε αρωγούς και συμπαραστάτες τους γονείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, τα πανεπιστήμια, τα συνδικαλιστικά όργανα,το σύνολο των αρχών και των φορέων του τόπου μας.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά την προσπάθειαη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος, ως αποτελεσματικός δίαυλος αμφίδρομης επικοινωνίας ανάμεσα στις περιφερειακές δομές και τις σχολικές μονάδες με την κεντρική διοίκηση και το ΙΕΠ.Γιατί θεωρούμε ότικαμία αλλαγή δεν μπορεί να πετύχει αν οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη δε νιώθουν συμμέτοχοι και συντελεστές του πλαισίου εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν και, κατ? επέκταση, εάν ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής και η λήψη αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο δεν είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και κοντά στις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες και συνεργάτες,
Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά για τις ευχές, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου μεταφέρετε. Είναι η πιο σπουδαία παρακαταθήκη για να ξεκινήσω το απαιτητικό και πολυεπίπεδο έργο που μου εμπιστεύεται η Πολιτεία. Γνωρίζω την εκπαίδευση από τις ρίζες της, εκεί προσπάθησα και εκεί θα προσπαθώ να προσβλέπω από όποια θέση ευθύνης και αν υπηρετώ για να συμμερίζομαι και να αφουγκράζομαι τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας, να μην χάνω την πραγματική εικόνα. Με τη δική σας υπεύθυνη συμμετοχή, υποστήριξη και ειλικρινή συνεργασία θα πραγματώσουμε αυτή την απαιτητική αλλά και τόσο δημιουργική προσπάθεια, να κάνουμε πράξη το όραμά μας: να κάνουμε ποιοτικότερο το δημόσιο σχολείο, να κάνουμε καλύτερη την εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα.
Ευχαριστώ τον απερχόμενο Περιφερειακό Διευθυντή, τον κ. Δημητρίου για τη συνεργασία και θέλω να του ευχηθώ τα καλύτερα σε υπηρεσιακό και σε προσωπικό επίπεδο.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας με όλες οι διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες μας, θα είναι πάντα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, εκπαιδευτικού, γονέα, μαθητή, πολίτη.
Με βαθύτατη εκτίμηση
Η Περιφερειακή Διευθύντρια Στερεάς Ελλάδας
Δρ Ελένη Μπενιάτα

Print Friendly, PDF & Email
Share