Υλοποίησης σχεδίου μαθησιακής κινητικότητας Erasmus+ KA1 από το 1ο ΕΠΑΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ_

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Υλοποίηση 1ης Ροής Σχεδίου Μαθησιακής Κινητικότητας Erasmus+ ΚΑ1 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας

Το 1° ΕΠΑ.Λ. Χαλκίδας υλοποίησε την 1η ροή μαθησιακής κινητικότητας Erasmus+ ΚΑ1 του σχεδίου με κωδικό αριθμό: 2023-1-EL01-KA121-VET-000134741, στο οποίο συμμετείχαν 15 μαθητές/ριες των τομέων α) Δομικών Έργων και β) Πληροφορικής με τέσσερις συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Στο διάστημα της παραμονής τους στην Ισπανία από 03 έως 14 Φεβρουάριου 2024, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Smart buildings – energetic management».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα κινητικότητας που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το φορέα υποδοχής MOVED PROFESSIONAL SERVICES S.L., οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με θέματα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων. Οι παρουσιάσεις των υπευθύνων και οι επισκέψεις σε ουρανοξύστες, ξενοδοχεία, ζυθοποιίες και κατοικίες, πρόσφεραν μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τις αρχές της αειφορίας, της βιωσιμότητας και της ενεργειακής αυτάρκειας στην κατασκευή και λειτουργία των κτιρίων.

Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη στο Hipermirador και το Mirador στον 30ο όροφο του σύγχρονου ουρανοξύστη Torre Glories ανακάλυψαν ότι η πόλη της Βαρκελώνης είναι ένα περίπλοκο οικοσύστημα με δικό του μεταβολισμό που παρέχει πληροφορίες, με τις οποίες μπορούμε να το γνωρίσουμε καλύτερα και να πάρουμε αποφάσεις για το πώς να το διαχειριστούμε. Κατά την επίσκεψή τους, στο αειφόρο εργοστάσιό, της EstrellaDamm, οι μαθητές απέκτησαν βαθιές γνώσεις σχετικά με το λειτουργικό ήθος της εταιρείας και μια εις βάθος κατανόηση του τι σημαίνει πραγματικά η βιωσιμότητα για αυτούς.

Επίσης, το πρόγραμμα περιελάμβανε και τις παρακάτω επισκέψεις :

  • Institute for Advanced Architecture of Catalonia
  • 22@NetworkBarcelona – District, μια ιδιωτική επιχειρηματική ένωση που μετέτρεψε μια βιομηχανική ζώνη στον πρώτο κόμβο καινοτομίας στον κόσμο, με 50+ βιώσιμα κτίρια στην περιοχή.
  • Eco Boutique Hostal Grau, ένα ξενοδοχείο που υιοθέτησε τα αυστηρά πρότυπα της πιστοποίησης πράσινου κτιρίου LEED, κερδίζοντας το διάσημο LEED Gold Certification for Interior Design.
  • Energiehaus – Passivhaus Enerphit, το οποίο είναι ένα πρότυπο «σχεδόν μηδενικής ενέργειας κτίριο»
  • Fabrica del Sol, το οποίο έχει αποκατασταθεί χρησιμοποιώντας βιοκατασκευαστικά υλικά και κριτήρια οικολογικού σχεδιασμού και παρουσιάζεται ως ένας ζωντανός οργανισμός, τέλεια ενσωματωμένος στο περιβάλλον του.
  • Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ο οποίος είναι ο κύριος φορέας δημόσιας συγκοινωνίας στη Βαρκελώνη.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις : στην Σαγράδα Φαμίλια όπου οι μαθητές παρακολούθησαν την Κυριακάτικη λειτουργία, στην Γοτθική Συνοικία, στον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης, στο Ενυδρείο της Βαρκελώνης, στο Πάρκο Γκιουέλ, στο Museo Picasso, στο Μουσείο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα, στο Μουσείο CosmoCaixa, , στο λόφο του Montjuic και στην πόλη της Τσιρόνας, όπου πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση και βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών τόσο στην Αγγλική όσο και Ισπανική γλώσσα καθώς και ανάπτυξη νοοτροπίας διεθνοποίησης κατανοώντας τη σημασία της πολυγλωσσίας.

Αυτές τις μέρες υλοποιούνται οι δυο επόμενες δυο μαθητικές ροές με προορισμό την Μαδρίτη με θέμα «Telemedicine methods of treatment in child obesity» και τη Λισαβόνα με θέμα «High quality wine production».

To 1° ΕΠΑΛ Χαλκίδας έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση διαπιστευμένων σχεδίων κινητικότητας και συνεργάζεται με φορείς υποδοχείς που προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες επιμόρφωσης με καινοτόμα προγράμματα.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

Ο Διευθυντής

Γεώργιος Καστριώτης

 

Print Friendly, PDF & Email
Share